Ikut 3 Langkah Ini Untuk Lawan Iblis Khanzab Yang Mengganggu Ketika Solat

Biasa terjadi apabila sedang solat mulalah belegar-legar bermacam-macam perkara didalam kepala. Susah untuk fokus dan mencapai masa khusyuk ketika solat. Seorang ustaz pernah berkata, ai???khusyuk dalam solat itu rezekiai??i??. Solat lazimnya bukan sahaja aktiviti fizikal yang membuatkan kita berdiri, kemudian rukuai??i?? dan duduk, malah ia juga adalah aktiviti mental yang melibatkan otak.

Daripada aspek Sains, apabila seseorang itu solat tanpa khusyuk, otak bahagian prefrontal cortex (PFC) masih terus aktif. Dikatakan, semua aktiviti dunia berlari diminda seperti tayangan movie. Namun, apabila solat dihadirkan dengan hati dan minda yang khusyuk, kajian membuktikan bahagian PFC otak kelihatan senyap dan sunyi. Ini menunjukkan solat dengan khusyuk beri kesan luar biasa pada otak. Untuk mencapai khusyuk solat, seseorang itu perlu duduk dalam keadaan yang selesa dan bernafas dengan betul untuk terus fokus.

Daripada aspek Islam pula, setiap kali umat Nabi Muhammad s.a.w ini solat, akan hadir Iblis yang bernama Khanzab yang tugasnya hanya untuk mengganggu orang beribadah. Mulalah lupa rakaat, ingat perkara-perkara yang tidak penting dan terasa gatal anggota badan.

Perkongsian daripada Alif menerusi akaun Twitternya ini mendapat lebih 28,000 shares dan mungkin dapat membantu kita dalam mencapai khusyuk solat tanpa fikirkan yang bukan-bukan atau lupa bilangan rakaat sepatutnya.

Sedikit perkongsian tentang solat,
Waktu tak solat, takde ingat apa apa, time solat je macam macam benda masuk kat kepala.

Jadi aku nak bagi sikit perkongsian untuk kita menjadi husyuk ketika solat tanpa fikiran yang bukan bukan semasa kita solat

In sya allah dengan izin allah.

Aku rasa, ramai orang hadapi masalah ni.. Time kita tak solat, takde pulak pikir pasal apa2.. Time baca Fatihah, baca Surah, time Tahiyyat, time tu jugak la teringat baju kat ampaian, kasut kat luar, keter dah nak mati roadtax.. Benda merepek2 yg masuk dlm kepala..

Abes je bagi salam, takde pulak pikir pasal benda2 ni semua.. Bila dah khayal ingat benda2 ni semua, kita pun terlupa rakaat ke berapa..

Ada tu, kita rasa mcm kentut, tapi betul ke kentut? Kalau kentut, batal wudhu.. Batal ler solat.. Ishhh.. Camne nak buat ni? Camne la nak khusyuk solat ni??

Meh sini aku nak cakap sikitai??i?? Bila kita solat, akan hadir Iblis bernama Khanzab.. Dia ni kejenya memang mengacau orang solat.. Kita akan teringat benda2 tak penting, pastu terlupa rakaat, pastu dia timbulkan keraguan kita kentut ke tak.. macam kentut, macam tak..

Nabi SAW ada berpesan yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad pasal benda ni.. Kalau kentut, pastikan telinga kita dengar bunyi dan ada bau.. Kalau takde, tu si Khanzab nyer kejer le tu.. Kalau teringat benda2 kat luar solat, tu kejer si Khanzab jugak.. Jahat kan dia ni?

cheap pills purchase lady era reviews [1] Baca Taai??i??awuz (aai??i??uzubiLLaHiminassyaitonnirrojim) sebelum solat pastu ludah ke kiri 3x (syarat meludah je.. Bukan ludah dgn kahak-kahak sekali keluar) canon imageprograf ipf825 mfp price

[2] Baca Ayatul Kursi 1x

[3] Baca Surah an-Nas 1x http://davidgagnonblog.com/?p=3095

Pastu boleh niat dan teruskan solat.. Cuba fahami maksud ayat2 bacaan solat tu.. Sebab tu kita kena belajar.. Apa tafsiran al-Fatihah, surah2 yg kita baca, bacaan waktu rukuai??i??, iai??i??tidal, sujud dan lain2..

Jadi sambil kita baca, kita faham.. Bukan hafal dan baca tegak je.. makin senang ler si Khanzab ni nak mengacau.. Ok, pasni cuba taktik ni.. Tengok siapa menang, kita atau syaitan???

In shaa Allah

Sama sama kita kongsi dgn yg lainai??i??

Sharing is Caring

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*